Alie

Maša Kolar & André Mesquita

Koncept i koreografija: André Mesquita
Plesačica: Maša Kolar
Izbor glazbe: André Mesquita
Oblikovanje zvuka: Višeslav Laboš
Kostimografija: Petra Dančević
Oblikovanje svjetla: Nuno Salsinha & André Mesquita
Fotografija i dizajn: Jelena Janković & Vladimir Končar

O predstavi: Nepoznato je promjenjivo… Tijelo koje je izvan ovog svijeta, ali s ovog svijeta; pojavljuje se i gradi priču koja bi mogla biti stranog oblika, bespolna, možda čak i neljudska. Predstavlja tvar nepoznatog podrijetla, malu molekulu, iskonsku materiju humanoidnog oblika … izvanzemaljsko/strano u nama, nas samih i oko nas. Temeljeno na imaginaciji što se nalazi izvan našeg planeta, pomisli da nismo sami u ovom svijetu, ili ljubavi prema SF književnosti, ali i na motivima iz stvarnog života preko aktualnih događaja kojima nas zatrpavaju vijesti. Strani oblici života su prisutni posvuda i ne potječu samo iz svemira. Oni su strano tijelo koje se pokušava prilagoditi i postati dio strukture, bez obzira na to što struktura jest, preoblikovati ju ili je uništiti. Alie je djelić vizije svijeta s pokretom koji ide u tjelesnu krajnost, prije svega igra pokreta, aktivno djelo… Maša Kolar pleše nov i neodoljiv solo u koreografji André Mesquitae, međunarodno priznatog portugalskog koreografa.

Maša Kolar je u ovom radu izbjegla plesnu sekvencu i dobila meditativnost, začudnost, bogatiju paletu eforta između duhovnosti, tijela koje zrači kroz mirovanje, i animalnog pokreta. Velika je amplituda od robotiziranih, oštrih, direktnih kretnji do onih laganih, plutajućih, rasplinjujućih, a tako se mijenja i perspektiva. Ponekad se čini da je ona svjetlucajući djelić tamnog Svemira, a ponekad kao da ga iz neke tamne tišine promatra promišljajući sljedeću pojavnost. Alie se između ostalog može doživjeti i kao intimna, komorna posveta Kubrickovoj Odiseji u svemiru.

Maja Đurinović, Plesnascena.hr

Kompleksna pitanja odnosa fizičkog tijela i izvođačke prisutnosti te scenske raščlanjenosti i preciznosti, svaka specifična na svoj način, donose moćna sola sjajnih izvođačica – Ona/Her, Anatomija mačke i Alie.

Žiri Plesne mreže Hrvatska 2017. – Maja Đurinović, Magdalena Lupi Alvir, Melita Spahić