Anatomija mačke

Petra Hrašćanec i Ksenija Zec

Koreograf(i) / autor(i) predstave: Ksenija Zec i Petra Hrašćanec
Izvođačica: Petra Hrašćanec
Teorijska analiza: Leonida Kovač
Kostimi i scena: Zdravka Ivandija
Glazba i oblikovanje zvuka: Nenad Sinkauz i Alen Sinkauz
Oblikovanje svjetla: Marino Frankola
Grafičko oblikovanje: Zrinka Horvat
Inspicijent: Željko Začek
Koprodukcija: Umjetnička organizacija 21:21 i Zagrebačko kazalište mladih
Producent: Danijel Popović

O predstavi: Posebnost ovog projekta je kreiranje i primjena specifične tehnike koja nastaje sintezom suvremene plesne tehnike i studije anatomije životinja. Naglasak je stavljen na mogućnosti anatomske promjene arhitekture tijela. Bavljenje drugačijim tijelom kroz anatomiju mačke zahtijeva duboku kinestetičku osviještenost unutarnjih smjerova kretanja i tjelesnih konekcija kao i područje off balansa i suspenzije čime se mijenja percepcija prostora i ostvaruje porast vrijednosti dinamike kretanja. Tražeći drugačije putove izvedbenosti i istražujući misaonu, emocionalnu i semantičku razinu tjelesne prisutnosti na sceni nastojimo uspostaviti načelo nesigurnosti izvedbe. Strukturiranje drugačijeg tijela izmiče apsolutnu kontrolu interpretacije i svaka izvedba ostvaruje mogućnost novog gledanja. Petra Hrašćanec nominirana je za Nagradu hrvatskog glumišta 2016. u kategoriji najbolje umjetničko ostvarenje u plesu – ženska uloga u predstavi Anatomija mačke.

Predstava je kompaktna, napeta, s neočekivanim rješenjima. Režijske dosjetke, a također i tjelesne, gusto ispisuju raskošan koreografski zapis obje autorice. Anatomija mačke je i vrlo atraktivna predstava koja intrigira i poziva na više od jednog gledanja.

Sanja Petrovski, Plesnascena.hr

Kompleksna pitanja odnosa fizičkog tijela i izvođačke prisutnosti te scenske raščlanjenosti i preciznosti, svaka specifična na svoj način, donose moćna sola sjajnih izvođačica – Ona/Her, Anatomija mačke i Alie.

Žiri Plesne mreže Hrvatska 2017. – Maja Đurinović, Magdalena Lupi Alvir, Melita Spahić