Kuća na oštrici

Marina Petković Liker, Silvia Marchig, Kaja Farszky

Koreograf(i) / autor(i) predstave: Marina Petković Liker, Silvia Marchig, Kaja Farszky
Izvođači: Kaja Farszky i Silvia Marchig
Skladateljica: Kaja Farszky
Scena i svjetlo: Marina Petković Liker
Kostimi: Ana Fucijaš
Fotografija: Nina Đurđević
Produkcija: Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu – Kultura promjene – Teatar &TD

O predstavi: Predstava je nastala iz inspiracije izvođačkim specifičnostima i kvalitetama umjetnica različitih izvedbenih medija te istraživanjem suglasja izvedbenih jezika glazbe, plesa i kazališta. U potrazi za jednim, zajedničkim, kazališno-sinestezijskim jezikom, u ovoj predstavi prostor, tijelo, zvuk, svjetlo, kadar, ritam, intenziteti, odnosi, bivanje, suosjećanje, dvojnost i jednotnost uspostavljaju strukturu svijeta u kojem se tijelo i zvuk utiskuju jedno u drugo, u kojem se istovremeno događa zaziranje i prodiranje, strah i riskiranje, suprotstavljanje i dubinsko suosjećanje i podržavanje. Dvije izvođačice na sceni, udaraljkašica i plesačica, razgovaraju preciznim i začudno sirovim izvedbenim jezikom punim osjetilnosti, otvarajući prostore za bujicu afekata, od nježnosti i zaigranosti do grubosti i užasa. Kazališna predstava koja se prati kao precizna partitura udaraljkaškog koncerta, u sinergiji zvuka, pokreta, boja, mirisa, slika – u Kući na oštrici. Snovito.

Spajanje plesnoga i glazbenoga performansa u Jedno nije nimalo jednostavan zadatak, no redateljica Marina Petković Liker rastvorila je njihov susret u psihotičnoj kući Umjetnosti.

Suzana Marjanić, Plesnascena.hr

Poetičan dijalog i rubna kontrapunktiranja izvođačkih prezenci izvođačice i glazbenice donosi atmosferična Kuća na oštrici, koja uspostavlja i zanimljiv odnos različitih scenskih prostora.

Žiri Plesne mreže Hrvatska 2017. – Maja Đurinović, Magdalena Lupi Alvir, Melita Spahić