Naša stvar

Kabinet / Ivana Kalc i Jerko Marčić

Koreograf(i) / autor(i) predstave: Ivana Kalc, Jerko Marčić
Oblikovanje zvuka: Pierre Fanneli, Ivana Kalc, Gareth Knight

O predstavi: Naša stvar zahvaća situaciju bračnog para u trenutku njihove odluke da napuste svoj dotadašnji život. Njihova su pitanja svakodnevna i razumljiva, te se protežu i na sve prisutniji trend mladih Hrvata koji, maštajući o odlasku, tragaju za prosperitetom, u financijskom i moralnom smislu. Da li je pitanje odlaska samo potreba koja se javlja sada i ovdje, u okolnostima u kojima živimo, ili je ona naučena i dio našeg folklora unutar poznatog hrvatskog jadanja pred datim okolnostima, a bez praktičnog rješenja problema. Autori Ivana Kalc i Jerko Marčić bave se istom temom kao i likovi koje igraju, kroz poziciju izvođača (glumca i plesačice). Njihove su teme zajedničke: od želje za kretanjem i promjenom do potrebe za sigurnošću i stabilnošću. Kroz naučeno, stereotipno, ponavljano, u tijelu ukorjenjeno, u gesti i riječi ustaljeno, oni traže odgovore na pitanje može li se danas (na sceni) dogoditi nešto novo ili smo zapeli u beskonačnom krugu već viđenog, od klasičnog do suvremenog i post post post recikliranog, citatnog izvođačkog izričaja bez ikakvog iznenađenja.

Kombinacijom glume, plesa i fizičkog teatra Kalc i Marčić stvaraju začudne scenske slike koje prizivaju teatar apsurda i poetiku animiranog filma.

Kim Cuculić, Novi list

Komunikativna, duhovita, pitka, no istovremeno i vrlo aktualna je Naša stvar koja izvedbeno zanimljivo kombinira glumačko i plesno iskustvo.

Žiri Plesne mreže Hrvatska 2017. – Maja Đurinović, Magdalena Lupi Alvir, Melita Spahić