Nečastive

Bruno Isaković

Autor: Bruno Isaković
Izvođač: Bruno Isaković
Savjetovanje: Pavle Heidler
Produkcija: Perforacije – tjedan izvedbenih umjetnosti / Domino

Nečastive su nastale tijekom umjetničke rezidencije Brune Isakovića i Pavla Heidlera u Art radionici Lazareti u Dubrovniku, koja se pak realizirala kroz program Perforacija, udruge Domino. Nečastive predstavljaju visok umjetnički doseg mladog koreografa, ali iziskuju i iznimnu tehničku spremnost i plesnu ekspresiju izvođača. Stvari su to koje je prepoznala i publika i umjetnička kritika diljem svijeta.

Ideja za Nečastive razvila se iz okvira koje je postavio prethodni Isakovićev rad Zaziv, u kojem izvođač fizičkim ekspresijama i mnogo širom scenskom prisutnošću koja nadilazi isključivo tjelesni pokret, asocira na odnos svjetovnog i duhovnog. Predstava Nečastive u tom smislu nastavlja započeto istraživanje i dublje dotiče moguće transformacije tjelesnosti, čime ih oslobađa automatizma pridavanja značenja onome što smo u određenom momentu sposobni vidjeti, prepoznati, iskusiti.

Dedramatizirajući vrlo jednostavnom strukturom izvedbe klasični narativ, a istovremeno ne odustajući od linearnog i logičnog razvoja pokreta, geste i glasa na sceni, Nečastive preispituju jedinstveni odnos svakog u publici i izvođača. S obzirom na intimnost i osobnost ove vrlo intenzivne izvedbe, upravo u toj povjerljivoj komunikaciji s publikom i zrcaljenju emocija / pogleda / odmaka, otvorena nam je mogućnost odnosa, a ipak ostaje nevažno u kojoj mjeri on na kraju bio ostvaren.

Isaković ne samo da je sjajan plesač i koreograf, on je odličan izvođač. Vidi stvari takvima kakve jesu i uprizori ih na pozornici.

Globus

Isaković napinje određene mišićne skupine dok se ne izobliči do neprepoznatljivosti, do ekstrema istražujući mogućnosti transformacije tjelesnost.

Večernji list

The sequence of shapes, slightly accelerating, seemed to progress from tensely grotesque or Mannerist to more elegant and sensual.

NY Times