Nemogući plesovi

Koreografi i autori: Nikolina Pristaš, Ana Kreitmeyer, Zrinka Užbinec i Marta Krešić
Izvođači: Nikolina Pristaš, Ana Kreitmeyer, Zrinka Užbinec i Marta Krešić
Produkcija: BADco.

O predstavi: Nemogući plesovi izvedbeni je rad koji je nastao povodom izložbe posvećene američkom postdramskom kazališnom kolektivu Goat Island i premijerno je izveden u svibnju 2019. u Chicago Center for Culture, dok je zagrebačka premijera bila u sklopu festivala Platforma HR u lipnju. Rad je temeljen na dokumentaciji i partiturama sekvence “Impossible Dances” (“Nemogući plesovi”) iz predstave Goat Islanda The Sea & Poison i zapisima Johna Cagea uz njegovu kompoziciju Freeman Etudes.
“Ove (kompozicije) su namjerno teške toliko koliko sam ih mogao načiniti jer smatram da smo okruženi vrlo ozbiljnim problemima u društvu i skloni smo misliti da je situacija beznadna te da je nemoguće učiniti nešto što bi sve okrenulo kako treba. Stoga mislim da ova glazba, koja je gotovo nemoguća, nudi trenutak prakticiranja nemogućeg.”
John Cage
U Nemogućim plesovima tragali smo za novim oblicima prakticiranja nemogućeg. Nemogućnosti se otvaraju u izvedbenom prevođenju koreografije u koreografiju, zapisa u pokret, pjesništva u izvedbu. Nemogućnosti su nužnosti jer, dok srljamo prema uzavreloj planeti, ništa nije urgentnije od susreta bezbroja nemogućnosti.