Nukleon

IMRC & Aleksandra Janeva Imfeld

Koreograf(i) / autor(i) predstave: IMRC & Aleksandra Janeva Imfeld
Izvođači: Josipa Lukinović, Helvecia Tomić, Irma Unušić, Iva Nerina Sibila, Leon Goličnik, Nikola Orešković
Producentica: Amela Pašalić

O predstavi: Nukleon je cjelovečernja predstava nastala u suradnji IMRC kolektiva i Aleksandre Janeve Imfeld. Koreografski predjeli koje plesači stvaraju, posljedica su kolektivnog autorstva i razrade specifičnog sustava plesačke interakcije, nastalog iz svakog pojedinog tijela i osobnog interesa. Sadržajno, Nukleon se smješta u prostoriju u kome se odvila rođendanska zabava, a čija, možemo tek naslutiti. Napuštena zabava, prazni DJ-pult i zaboravljena odjeća, preuzeti od novih aktera postaju mjestom dinamičkih sudara i emocionalnih eksplozija. IMRC-ov Nukleon je zajednica kojoj je uporište magnetska i neraskidiva povezanost svojih dijelova.

Nukleon je kao neki osciloskop. Prikazuje gibanje tuluma, koji možda nije ništa drugo do ono što se ljudima može dogoditi između krajnjih točaka sinusoide: između samostalnog i grupnog plesa, ekstaze i frustracije, individualizma i zajednice, indiferentnosti i empatije, narodnjaka i hip-hopa.

Klaudio Štefančić, Plesna kritika

Rijetko zaigran, energetski snažan i suptilno poetski kazališni događaj. Svi [zajedno] razvidno [su] prisutni za druge, jedna grupica, atomska jezgra očarana magnetskom snagom supostojanja. Nukleon je predstava koja pročišćuje.

Maja Đurinović, Plesnascena.hr

Uzbudljiv, provokativan Nukleon pomiče granice uključivanjem izvođača s “različitim fizičkim datostima”.

Žiri Plesne mreže Hrvatska 2017. – Maja Đurinović, Magdalena Lupi Alvir, Melita Spahić