Pokret mislim okret

Sonja Pregrad / Zrinka Šimičić Mihanović / Zrinka Užbinec

Autorice i izvođačice: Sonja Pregrad, Zrinka Šimičić Mihanović, Zrinka Užbinec
Produkcija: Improspekcije 2013 (Dance_Lab_Collective)
Partneri: HIPP i Dani suvremenog plesa u Varaždinu (VRUM)

Zanima nas ono u pozadini plesa, svjesno i nesvjesno, ono što uvjetuje donošenje određene koreografske, kao i izvođačke odluke. Bavimo se mišlju kao pokretom i pokretom tijela kao posljedicom misli. Pokušavamo artikulirati misli; izgovoriti ih i istovremeno osvijestiti na koji način one motiviraju, zaustavljaju i mijenjaju tijek kretanja. Plesača to stavlja pred izazov, a gledatelja? Pred zbrku značenja naoko nepovezanih pokreta ili mu pak nudi novi ključ za čitanje i razumijevanje plesa?

Pokret mislim okret je i igra s ozbiljnim ishodom… Unutar same sebe, /predstava/ je sasvim razumljiva i iskreno organizirana plesna radionica za publiku i plesač(ic)e… izuzetno simpatičan i samorazumljiv način kako u izvedbenoj situaciji komuniciraju tri različita pogleda na ples i izvedbu.

Igor Ružić, tportal.hr

Radi se o jednostavnom, ali vrlo plodnom pitanju: kako posredovati refleksiju o pokretu, ali i o kontekstu, okolini, mirisu, boji, osjetu na koži, o svemu onome što plesač opaža dok se kreće na licu mjesta, upravo u trenutku dok se sve to događa. Razmišljati o tome što je to što misliš, ili opažaš, proces je koji zahtijeva posebnu koncentraciju, i uvijek je vremenski izmješten – izuzetno je teško, ako ne i nemoguće postići simultanost.
…uzbudljivo je promatrati tu borbu sa tijelom i kognitivnim procesima. Pokret mislim okret ima i veliki edukativni potencijal, jer razbija tu monolitnost plesačkog tijela u odnosu na publiku i otvara se prema publici u smislu pokušaja razotkrivanja unutarnjih procesa.

Una Bauer, Plesnascena.hr