Predstave selektirane za gostovanja u 2017.

Predstave selektirane za gostovanja u 2017.

Plesna mreža Hrvatske objavljuje rezultate natječaja za gostovanja u 2017. godini. Od 28 predstava prijavljenih na ovogodišnji natječaj, žiri u sastavu Maja Đurinović, Magdalena Lupi i Melita Spahić Bezjak odabrao je njih 11.

Predstave s više izvođača ili za veće scene, veliku pozornicu s dobro tehničkom opremljenošću:

 1. Alie, Maša Kolar & André Mesquita
 2. Nukleon, IMRC & Aleksandra Janeva Imfeld
 3. Ona/Her, MASA dance company / Aleksandra Mišić i Žak Valenta
 4. raSKRIVANJA, Bruno Isaković

Predstave od jednog do tri izvođača, za male scene, intimniji kazališni prostori:

 1. Anatomija mačke, Petra Hrašćanec i Ksenija Zec
 2. Ms Fox Invited Ms Cat For Tea and a Chit-Chat One Late Late Afternoon Last Summer, Silvia Marchig, Iva Nerina Sibila i Josip Maršić
 3. Naša stvar, Kabinet / Ivana Kalc i Jerko Marčić
 4. Starost – Alzheimer cafe, Mirjana Preis & Studio za suvremeni ples

Drugačiji, intimniji, alternativni prostori izvedbe poput galerijskih prostora, praznih industrijskih hala za ljetne festivale i sl.

 1. Kuća na oštrici, Marina Petković Liker, Silvia Marchig i Kaja Farszky
 2. O usamljenosti i ljudima, Irena Mikec
 3. Spore, BAD.co

Obrazloženje žirija:

U svome odabiru vodili smo se kvalitetom i idejno-koncepcijskom zaokruženošću umjetničkih radova, raznolikošću plesnih izričaja, estetika, temata i autorskih poetika te inovativnim pristupima plesu, ali i njihovim komunikativnošću. No, prije svega, bitnim nam se činilo procijeniti mogućnosti izvedbi u kombinaciji s postojećim partnerima Plesne mreže.

Predstave smo, prema formatima i scenskome prostoru izvedbe podijelili na tri skupine:

 • Veći formati, za velike scene (Nukleon, raSKRIVANJA), no isto tako smo mišljenja i da pojedine solo forme (Alie, Ona/Her) mogu biti prezentirane na velikoj sceni, posebice jer im ona omogućuje da njihov vizualno-scenski segment u korelaciji sa izvođačem, u potpunosti zaživi.
 • Predstave od jednog do tri izvođača, za male scene (Anatomija mačke, Ms Fox Invited Ms Cat…, Naša stvar, Starost-Alzheimer Cafe)
 • Alternativni prostori poput galerijskih prostora, praznih industrijskih hala za ljetne festivale i sl. (Spore, Kuća na oštrici, O usamljenosti i ljudima)

Naš odabir za 2017. godinu čine uzbudljiv, provokativan Nukleon koji pomiče granice uključivanjem izvođača s “različitim fizičkim datostima”, no jednako tako hrabra predstava mlađe generacije raSKRIVANJA u kombinaciji s fizičkim teatrom, društveno angažirana na nenametljiv, istovremeno duhovit i potresan način. Kompleksna pitanja odnosa fizičkog tijela i izvođačke prisutnosti te scenske raščlanjenosti i preciznosti, svaka specifična na svoj način, donose moćna sola sjajnih izvođačica – Ona/Her, Anatomija mačke i Alie. Suptilan i fini rad koji je sav u disanju s publikom koja ga okružuje je solo O usamljenosti i ljudima.

Krhku no istovremeno jaku izvedbu ženskih tijela koja se iscrpljuju ili pak podupiru u scenskome istrajavanju i dosljednosti sugestivno (do)nose Spore. U namjernom “proklizavanju” među žanrovima i poigravanjima sa izvedbenim ulogama dvaju izvođačica i jednog glazbenika je začudna Ms Fox Invited Ms Cat…

Komunikativna, duhovita, pitka, no istovremeno i vrlo aktualna je Naša stvar koja izvedbeno zanimljivo kombinira glumačko i plesno iskustvo. Kao kontrapunkt mlađoj generaciji je dirljivi, ali i humorni Starost-Alzheimer Cafe plesnog veterana na sceni i mladog izvođača kao njegove potpore, u predstavi o zaboravu i nalaženju.

Poetičan dijalog i rubna kontrapunktiranja izvođačkih prezenci izvođačice i glazbenice donosi atmosferična Kuća na oštrici, koja uspostavlja i zanimljiv odnos različitih scenskih prostora.

S obzirom da partneri Plesne mreže često imaju dodatnih pitanja i nedoumica vezanih uz pojedini odabir predstave, vrstu predstave u odnosu na publiku i različite prostorne mogućnosti, želimo naglasiti da im stojimo na raspolaganju za sva dodatna pitanja i sugestije. Naši kontakti dostupni su u Plesnoj mreži.»

Maja Đurinović, Magdalena Lupi Alvir i Melita Spahić Bezjak

 

Kalendar gostovanja za 2017. bit će objavljen ovdje nakon što lokalni partneri odaberu koju od ovih predstava žele pozvati u svoje kazalište, odnosno na svoj festival.