Bella Ciao

Koreograf(i) / autor(i) predstave: Silvia Marchig i IMRC kolektiv
Izvođači: Josipa Lukinović, Helvecia Tomić, Irma Unušić, Leon Goličnik, Marjan Pajvot, Nikola Orešković, Ognjen Vučinić
Produkcija: Inkluzivni kolektiv za istraživanje pokreta – IMRC

O predstavi: Plesna predstava Bella Ciao rođena je iz istraživanja raznih oblika izvedbenog zajedništva i podrške.

Bella Ciao, talijanska revolucionarna pjesma, stoji u naslovu kao simbol borbe i otpora protiv bilo kakvih opresivnih ideologija nad slobodom tijela: opresije “ispravnih” nad onima koji se u taj kanon ne uklapaju, “jakih” nad slabijima, “savršenih” nad krhkima. Politike tijela koja istražuju svoje različitosti i igraju se njima, iskreno i bez zadrške, bile su u centru našeg umjetničkog interesa.

Unutar grupe sedmero plesača/izvođača, tražili smo mjesta na kojima se možemo otvoriti prema granicama svojih nesavršenosti, krhkosti i ranjivosti, kako bismo kroz njih proizveli izvedbenu snagu. Izvedba tako postaje mjesto intenzivne medijacije emocija, a izvođači nosioci ideje slobodnog pojedinca posvećenog zajedništvu…

Glavno tkanje izvedbe zajednički je osjećaj za prostor i vrijeme, u suigri plesača/izvođača i muzičara, i na koncu, publike. Inspirirajući se i motivirajući međusobno, ono najuzbudljivije i najvrijednije događa se uvijek u prostoru među nama. Bella Ciao predstava je koja odnose među ljudima pretvara u prostor slobode.