Starost / Alzheimer cafe

Mirjana Preis & Studio za suvremeni ples

Koreograf(i) / autor(i) predstave: Mirjana Preis
Izvođači: Branko Banković i Grigor Baždar
Kostimi: Minja Maretić Murtić
Dizajn svjetla:Aleksandar Čavlek
Tonska obrada: Milorad Stranić
Fotografija: Renato Branđolica
Produkcija: Studio za suvremeni ples

O predstavi: Starost je, riječima Rogera Bacona, boravište zaboravljivosti. Mi smo zbir sjećanja. Ona oblikuju sve što znamo, sve što zapažamo, svaki pokret kojeg činimo. Trenutak svjesne spoznaje o našem postojanju naša je prošlost, sadašnjost i budućnost i u isto vrijeme naš prostor koji pokretom u tome trenutku stvaramo. Povijest je puna živopisnih, ganutljivih opisa starijih ljudi koji se potkraj života ponašaju čudno, gubeći vezu sa sjećanjima i svijetom oko sebe, donoseći nepromišljene odluke i djelujući naglo i neodgovorno poput djece. Kada sam bio mlađi, šalio se Mark Twain potkraj života, pamtio sam sve, dogodilo se to ili ne, sada moje sposobnosti slabe i uskoro ću se sjećati samo stvari koje se nisu nikad dogodile. Veoma često lunjam naokolo tražeći nešto za što znam da je vrlo važno, ali onda nakon nekog vremena zaboravim zbog čega to tražim…. Kada ideja nestane, sve je izgubljeno i ne preostaje mi ništa drugo da lunjam naokolo pokušavajući se sjetiti što je to bilo toliko važno. Najgore mi je ujutro kad treba obući hlače. Ovog jutra stalno sam mislio kako nešto nije uredu, jer s hlačama jednostavno nešto nije štimalo. Pogrešno sam ih navukao. Katkad ih moram navući i ponovno skinuti desetak i više puta… Ova predstava posvećena je svima koji(h) se više nemogu sjetiti.

Predstava je vrlo jake unutarnje napetosti, dugih (ali nikad ne predugih) mirovanja koje autorica popušta malim plesnim umecima koji otvaraju prostor igre, pomaknutih pravila i partnerskog korištenja rekvizita (poput plesa s vješalicom u pokušaju oblačenja na nju obješena sakoa, ili dueta sa po jednom navučenom nogavicom zajedničkih hlača) inače prepoznatljivih i karakterističnih za poetiku plesnog kazališta Mirjane Preis.

Maja Đurinović, Plesnascena.hr

Dirljiva, ali i humorna predstava plesnog veterana na sceni i mladog izvođača kao njegove potpore, u predstavi o zaboravu i nalaženju.

Žiri Plesne mreže Hrvatska 2017. – Maja Đurinović, Magdalena Lupi Alvir, Melita Spahić